L’Àurea Rodríguez presenta El lideratge de les formigues, un llibre que analitza el poder de la intel·ligència artificial des d’una perspectiva humanista i geopolítica.
L’autora proposa una revolució digital on Europa i les petites empreses siguin actors clau davant del domini dels Estats Units i la Xina.
En un context en què la intel·ligència artificial redefineix l’equilibri global, la divulgadora científica Àurea Rodríguez ha publicat el seu tercer llibre sobre el tema: El lideratge de les formigues (Tibidabo Edicions). Presentat a la Llibreria Hispano Americana de Barcelona, l’obra utilitza la metàfora de les formigues per explicar com petites entitats poden unir-se i desafiar els gegants tecnològics.
Rodríguez defensa que la revolució tecnològica no ha d’estar exclusivament en mans dels Estats Units i la Xina. En el seu llibre, planteja que, si les petites empreses, els ecosistemes d’innovació i Europa treballen conjuntament, poden convertir-se en una força poderosa dins el panorama digital. “No podem esperar que els americans o els xinesos ens arreglin les coses”, subratlla.
L’autora adverteix sobre la necessitat de tenir més consciència digital i control dels actius tecnològics. Segons ella, és fonamental que la ciutadania entengui com les decisions tecnològiques impacten en les seves vides i que exigeixi més transparència i regulació en l’ús de la intel·ligència artificial.
A la presentació del llibre també va participar Marcos Urarte, expert en geoestratègia, que va destacar que l’única manera de tenir una opinió informada en l’era digital és llegir diverses fonts i contrastar la informació. Per la seva banda, Antoni Comas, CEO de Tibidabo Edicions, va elogiar la capacitat de Rodríguez per fer accessibles temes complexos de ciència i tecnologia.
El llibre no és només una faula sobre la intel·ligència artificial i la geopolítica, sinó també una crida a l’acció perquè Europa i les petites empreses assumeixin un paper més actiu en la revolució digital.
“Podrà Europa desenvolupar el seu propi model d’intel·ligència artificial sense dependre dels Estats Units i la Xina?”