A Catalunya només un 22 % dels llocs laborals en ciberseguretat són ocupats per dones, malgrat un auge de demanda de professionals, amb més de 50 % d’ofertes sense cobrir a BCN: el sector reclama polítiques actives per fomentar vocacions femenines.
Segons un estudi publicat a El Periódico, només el 22 % dels llocs de treball en ciberseguretat a Catalunya estan ocupats per dones, mostrant una forta subrepresentació en un sector que ha disparat les seves ofertes laborals i no troba professionals qualificats elperiodico.com.
L’informe revela que a Barcelona hi ha més de 58 ofertes actives al sector, amb salaris que oscil·len entre 18.000 i 45.000 € bruts anuals, per perfils com tècnics de resposta a incidents, enginyers d’IA en ciberseguretat, auditories i consultories, destacant una demanda severa de personal especialitzat en aquest àmbit tecnoempleo.com.
La bretxa de gènere és més greu en professions tecnològiques a Catalunya: només una de cada quatre vacants STEM és ocupada per dones, i en ciberseguretat, la proporció frega el 22 %, una xifra preocupant que es manté estable malgrat l’impuls al sector elperiodico.com.
Les raons inclouen la falta de visibilitat de referents femenins i l’escassetat de programes de suport específics. Iniciatives com Women4Cyber, liderades per figures com Rosa Díaz Moles i Eduvigis Ortiz, promouen la diversitat de gènere en aquest sector i treballen en xarxa amb escoles, universitats i empreses per inspirar vocacions femenines es.wikipedia.org+1es.wikipedia.org+1.
A Catalunya, l’ecosistema de ciberseguretat està en expansió: més de 500 empreses, prop de 10.000 professionals i un volum de negoci que supera els 1.200 M€, amb un creixement sostingut del 15-16 % anual audea.com+7es.wikipedia.org+7tecnoempleo.com+7. Malgrat això, el dèficit de talent (aprox. 12.000 professionals) per cobrir les vacants és alarmant .
Els experts coincideixen que cal actuar en tres línies: augmentar la presència femenina en formació STEM, innovar en programes de mentoring i visibilitzar referents femenins; i promoure polítiques corporatives i públiques que facilitin la captació i retenció de dones: conciliació, igualtat salarial i plans de carrera específics, són essencials per revertir aquesta tendència.
En conclusió, si Catalunya vol mantenir el seu lideratge en ciberseguretat i cobrir la gran demanda laboral, ha de resoldre amb urgència la subrepresentació femenina i impulsar accions concretes per equilibrar la balança.
“Com podem fomentar realment la incorporació i la permanència de dones en ciberseguretat per tancar la bretxa de gènere?”
.
.
.
RESUM BASAT EN L’ARTICLE: “Només el 22 % dels llocs en ciberseguretat a Catalunya estan ocupats per dones” DE MONTSE BARAZA, PUBLICAT A EL PERIÓDICO EL 06/03/2025