A Catalunya, les dones ja representen el 31,9 % del sector TIC però només el 20,8 % en posicions directives. Tot i l’increment d’un punt en especialistes tècniques (26,4 %) i el creixement en matrícules universitàries d’Enginyeria (fins al 17,3 %), la bretxa salarial, la manca de plans d’igualtat i l’abandonament prematur limiten la igualtat.
Segons el II Baròmetre de la Dona TIC a Catalunya, el pes de les dones al sector tecnològic català és del 31,88 % el 2023, per sota de la mitjana europea (37 %) i mundial (35 %) elperiodico.com+4viaempresa.cat+4twitter.com+4. Aquest percentatge es manté modest en llocs de decisió: només el 20,8 % ocupa càrrecs directius, una dada que il·lustra una “bretxa molt acusada”, segons Maria Galindo, secretària de Polítiques Digitals viaempresa.cat.
En comparativa amb l’any anterior, hi ha una millora modesta en la proporció de dones tècniques: del 25,4 % al 26,4 %, i s’hi sumen l’estat espanyol amb un 27,6 %, posicions directives del 17 %, i tècniques del 19,6 % . Tot i això, l’abandonament és alarmant: el 50 % de les dones abandonen el sector abans dels 35 anys, gairebé el doble que la mitjana del 20 % en altres sectors, segons l’estudi «Resetting Tech Culture» d’Accenture viaempresa.cat.
Els plans d’igualtat també són insuficients: només el 61,6 % de les empreses TIC catalanes els tenen implementats. Només el 10 % van aconseguir paritat en noves contractacions el 2023, mentre que el 40 % no arribava ni al 10 % de dones entre els nous ingressos elpais.com+4viaempresa.cat+4x.com+4.
El problema comença abans: en l’educació STEM les dones representen només un 17,25 % dels estudiants tecnològics universitaris (2023‑24), fet que descendeix des del 12,9 % de fa dos anys, encara per sota de la mitjana europea del 19,5 % viaempresa.cat. En titulacions professionals, la proporció femenina cau al 12,2 ‑ 12,7 %.
Un altre obstacle és la manca de referents familiars: només el 5,49 % de les dones en Informàtica són la primera generació d’estudiantes TIC a casa (frente al 26,92 % d’homes) viaempresa.cat. Això reforça l’efecte de “canal que s’escapa” en aquest àmbit.
Per avançar, és imprescindible actuar des de l’educació amb vocació STEM, potenciar plans d’igualtat i contractació inclusiva, i crear entorns laborals que evitin l’abandonament precoç. Sense aquests esforços, les dones seguiran sent minoria en els llocs on es decideix el futur tecnològic.
“Com revertir l’efecte de canal que s’escapa i retenir talent femení en el sector tecnològic català?”
.
.
.
RESUM BASAT EN L’ARTICLE: “MÁS, PERO NO SUFICIENTE: LAS MUJERES YA REPRESENTAN EL 32 % DEL SECTOR TECNOLÓGICO CATALÁN” DE MARC VILAJOSANA, PUBLICAT A VIA EMPRESA EL 29 DE MAIG DE 2025.