La catalana Agnès Arbat, directora executiva d’Oxolife, ha guanyat el Premi de la UE a les Dones Innovadores 2025 pels seus avenços en tractaments de fertilitat, consolidant-se com a referent europeu en biotecnologia. El guardó reconeix emprenedores que han dut la innovació al mercat i promou la diversitat i el lideratge femení a Europa.
La Comissió Europea, en el marc de la Cimera del Consell Europeu d’Innovació (EIC) celebrada a Brussel·les, va anunciar les guanyadores de l’11a edició del Premi de la UE a les Dones Innovadores. Aquest reconeixement distingeix dones fundadores d’empreses innovadores que han aconseguit introduir productes o serveis revolucionaris al mercat. La selecció va ser realitzada per un jurat independent d’experts.
El màxim reconeixement d’aquest any ha estat per a Agnès Arbat, cofundadora i CEO d’Oxolife, una empresa biotecnològica amb seu a Barcelona que desenvolupa tractaments per millorar la implantació embrionària i simplificar els procediments de fertilitat. Com a guanyadora en la categoria “Dones Innovadores”, Arbat rep una dotació de 100.000 euros.
Les altres dues finalistes en aquesta categoria van ser Rhona Togher (Irlanda), pel seu innovador material acústic SoundBounce, i Fanny Bardé (França/Bèlgica), per les seves bateries d’estat sòlid sostenibles desenvolupades mitjançant SOLiTHOR.
En la categoria “Innovadores Emergents”, adreçada a dones menors de 35 anys, la guanyadora va ser Camille Bouget (França), amb la seva plataforma d’IA per a malalties immunoinflamatòries. En la categoria EIT Women Leadership, el premi va ser per a Débora Andreia Campelo Campos (Portugal), creadora d’un procés de valorització de residus fruiters.
Aquest premi, gestionat des de 2023 per EISMEA i l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), té com a objectiu fomentar el paper de les dones com a motor d’innovació a la UE. Des de la seva creació, més de 30 emprenedores han estat premiades, convertint-se en referents per a les noves generacions.
Com pot Europa consolidar un ecosistema on la innovació tecnològica estigui liderada amb equitat de gènere?
. . .